ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


Μελισσοκομια Χελμος-Άνω Λουσοί, Σουδενά, Καλάβρυτα, Αχαΐα-
 https://melihelmos.gr/proionta/
Tηλ 6982292435-Τηλ.Παραγγελίας 6953079622
 



ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
 https://melihelmos.gr/proionta/
Τα τελευταία έτη η επιστημονική έρευνα έχει φέρει στο φως πολλές ευεργετικές ιδιότητες ενός τροφίμου, του μελιού, που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες από τους Έλληνες, λόγω της αφθονίας της παραγωγής του στη χώρα μας.
Ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, που υπερβαίνει την ιδιότητα της απλής γλυκαντικής ύλης, αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, αγγίζοντας τα όρια του φαρμάκου, καθώς έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες σε αυτό, που το καθιστούν πολύτιμη τροφή.
Το μέλι αποτελείται από 70-80% από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι μικρή και σε λίπος μηδαμινή.
Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, οργανικά οξέα (δεκαοκτώ τον αριθμό), πληθώρα αμινοξέων, όπως προλίνη, φαινυλαλανίνη, τυροσίνη, βαλίνη κλπ. , πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών (βιταμίνη C, χρυσίνη, καταλάση κλπ.), μικρές, αλλά ποικίλες ποσότητες ιχνοστοιχείων και βιταμινών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη B6, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο κλπ.
Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.



Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είναι τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά του μελιού όσο η συνύπαρξη όλων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.