ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΧΕΛΜΟΣ
Η οικογένεια Σούκα για
περισσότερο
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΧΑΙΑΣ
Πρώτος ο παππούς
Νικόλαος, άνθρωπος της φύσης, αγάπησε τις μέλισσες και ξεκίνησε τα πρώτα του
μελίσσια στο βουνό της καρδιάς του, το Χελμό.Την ίδια αγάπη μετέδωσε και στο
γιο του Γιώργο, ιδρυτή της ‘ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΧΕΛΜΟΣ’ στους Άνω Λούσους
Καλαβρύτων.
Σήμερα τα τέσσερα παιδιά του ενωμένα με τους άρρηκτους δεσμούς μιας
κυψέλης, με αγάπη και τεχνογνωσία, συνεχίζουν την παράδοση και παράγουν
βιολογικό μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό και κεραλοιφή.
Τοπική Κοινότητα Άνω Λουσών
Οι Άνω Λουσοί είναι ορεινό χωριό του Νομού Αχαΐας. Είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1.140 μέτρων στις πλαγιές των Αροανίων και αποτελούν έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας. Οι Άνω Λουσοί ανήκουν στον Δήμο Καλαβρύτων και ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 111 κάτοικοι. Πολύ κοντά στον οικισμό βρίσκονται τα Σπήλαια Λιμνών, που είναι από τα πιο επισκέψιμα σπήλαια στην Ελλάδα.
Στην «Καλλικρατική»
Τοπική Κοινότητα Άνω Λουσών συμπεριλαμβάνεται, βάσει της απογραφής του 2011,
και ο οικισμός των Βαλβουσίων.
Το χωριό μέχρι το 1928
ονομαζόταν Σουδενά Θεοτόκου, οπότε και μετονομάστηκε σε Άνω Λουσοί. Η παλιά
ονομασία «Σουδενά Θεοτόκου» προέρχεται από τον ενοριακό ναό του χωριού για να
γίνεται διάκριση από τους Κάτω Λουσούς που παλιά ονομάζονταν «Σουδενά Αγίου
Βασιλείου» από τον ομώνυμο
εκεί ενοριακό ναό.
εκεί ενοριακό ναό.
Από το 1830 έως το
1920, εκτός από τον οικισμό των Άνω Λουσών, απογραφόταν ως ανεξάρτητος
οικισμός, ανήκων στην Κοινότητα Άνω Λουσών, και ο οικισμός Χαρακτινού ο οποίος
δεν υπάρχει πια
Πόσο υγιεινό είναι το μέλι
Πόσο υγιεινό είναι το μέλι
‘ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΧΕΛΜΟΣ’
Εδώ και σχεδόν 8.000
χρόνια το μέλι χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ως
γλυκαντικό, αλλά και ως καλλυντικό.
Τα οφέλη του για την
υγεία είναι πολλά και τεκμηριώνονται μέσα από δεκάδες επιστημονικές μελέτες.
‘ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΧΕΛΜΟΣ’
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΕΩΣ ΜΕΛΙ
ΡΕΙΚΙ-ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ-ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ
Έχουμε την τιμή να σας
ανακοινωσουμε την διάκριση των προϊόντων μας στον διεθνή διαγωνισμό γεύσεως
Olymp Awards – Food and Drinks Competitions
Τα προϊόντα μας είναι
στην διάθεση σας στα συνεργαζομενα καταστήματα.
ΜΕΛΙ ΡΕΙΚΙ
Υπάρχουν πολλά και
διαφορετικά είδη μελιού, ανάλογα με το φυτό, το οποίο χρησιμοποιούν οι μέλισσες
για να τραφούν. Το ρείκι είναι ένα εξαιρετικό φυτό για την παραγωγή μελιού,
πολύ απλά επειδή έχει ορισμένες μοναδικές ιδιότητες που κάνουν καλό στην υγεία του
ανθρώπου. Αυτές τις ιδιότητες τις περνάει φυσικά και στο μέλι και γι’ αυτό τα
τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η δημοφιλία του και ολοένα και
περισσότεροι άνθρωποι το αναζητούν στην αγορά.
Το ρείκι (Erica manipuliflora, ερείκη η σπονδυλανθής) ανήκει στην οικογένεια των Ερεικωδών. Ως βότανο περιέχει αλκαλοειδή, αρμπουτίνη, κιτρικό και φουμαρικό οξύ, πτητικό έλαιο, τανίνη και καροτίνη. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σαν φαρμακευτικό φυτό στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης, όπου υπάρχει αυτοφυές σε ολόκληρες εκτάσεις. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου έχουν καταγραφεί ήδη από τον Μεσαίωνα, αφού αναφέρονται σε βιβλία του 7ου αιώνα μ.Χ.
Είναι στυπτικό, ελαφρώς ηρεμιστικό και υπνωτικό βότανο, με διουρητικές, αποχρεμπτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες ιδιαίτερα στο ουροποιητικό σύστημα.
Το αφέψημα του φυτού δρα θετικά στις πέτρες που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα, καταπολεμάει τον κολικό των νεφρών, την χρόνια κυστίτιδα και τα οιδήματα, ενώ συμβάλλει στην μείωση της πιθανότητας προβλήματος στον προστάτη. Βοηθά, επίσης, σε προβλήματα γαστρίτιδας με υπερέκκριση πεπτικών υγρών, κολικούς των εντέρων συνοδευόμενους από διάρροια και σε ασθένειες του ήπατος και της χολής. Χάρη στις ηρεμιστικές του ιδιότητες, βοηθάει στην μείωση της νευρικής υπερδιέγερσης, στη νευρική εξάντληση και την αϋπνία.
Σε έρευνα του 2012
βρέθηκε ότι το μέλι από το φυτό ρείκι είχε την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε
φαινόλες. Επίσης, η υψηλή ποσότητα των αντιοξειδωτικών του μελιού ερείκης βοηθά
στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που παράγονται ως αποτέλεσμα των
μεταβολικών αντιδράσεων και αλληλεπιδράσεων με τους εξωτερικούς ρύπους του
περιβάλλοντος. Η εξόντωση αυτών των ελευθέρων ριζών προλαμβάνει τη γήρανση και
βελτιώνει τη γενική υγεία.
ΜΕΛΙ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ
Θεωρείται αρίστης
ποιότητας μέλι. Aνήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί
ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών
του. H όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, γι’ αυτό και το προτιμούν συνήθως οι
καταναλωτές. H μεγάλη του όμως ζήτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν
αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει
καθοριστικά το άρωμά τους. H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της
συνολικής παραγωγής μελιού της Eλλάδας. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής
θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Kρήτη και τα
Kύθηρα.
Γεύση: Tο θυμαρίσιο
μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε
φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό
μέλι.
Xρώμα: Συνήθως ανοιχτό
κεχριμπαρένιο. (Tο θυμαρίσιο μέλι της Aττικής και του Ιονιου είναι πιο ανοιχτό
από το θυμαρίσιο μέλι της Kρήτης, που είναι σκούρο πορτοκαλί.)
Kρυστάλλωση: Tο
συγκεκριμένο είδος μελιού ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.
Θρεπτική αξία: Tο
θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.
ΜΕΛΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ
ΧΕΛΜΟΥ
Χαρακτηριστικά :
– Είναι ένα σκουρόχρωμο
συνήθως μέλι με άρωμα και ιδιαίτερη
γεύση, πλούσια και μεστή.
– Δεν είναι ιδιαίτερα
γλυκό
– Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο.
– Τα ένζυμα που
περιέχει, ενισχύουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.
– Βοηθάει στις
γαστρικές διαταραχές, στη γρίπη, στην υπερκόπωση, και την αντιμετώπιση των
αιμορροΐδων.
– Χαρακτηρίζεται ως
μέλι εξαιρετικής υψηλής θρεπτικής αξίας, γι’ αυτό και στην Ευρώπη διατίθεται
από καταστήματα Υγιεινής διατροφής.
Στην χώρα μας το μέλι βελανιδιάς έγινε γνωστό μόλις τα τελευταία χρόνια λόγω της εσφαλμένης συνήθειας των ελλήνων καταναλωτών να αγοράζουν διαυγή και με μεγάλη ρευστότητα μέλια. Τις ευεργετικές του ιδιότητες τις γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών χωρών, της Κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας και το προτιμούν.